Quantcast
Channel: Doft och smak
Viewing all 531 articles
Browse latest View live

Bryggverkets Julmusch 2017

$
0
0

Förra året släppte Umeå företaget Bryggverket en julmust som de valde att kalla julmusch! Oh happy times, närproducerad must! Jag hoppades på en must must. Jag personligen blev grymt besviken, den smakade ju öl! Inte alls som jag föreställt mig. Okej de är ju ölbryggare och de kör sitt race. Men den va inget för mig. Blev en burk, that was it. Å jag som är en läskeblasks kille. Han som gärna tar ett glas Pepsi istället för en bärs eller ett vinglas för 200 kronor! Här lyckades inte Bryggverket pricka in mig.

Träffade Bryggverket på Martin Servera mässan i Umeå och i lilla Umeå känner vi igen varandra. Så det hand hälsades, det tycker jag är trevligt och rekorderligt! De berättade för mig att de ändrat receptet för iår. Jorå, de vet att jag föredrar en söt must, en mer vanlig must. De sa att hälften gillade förra årets julmusch och att hälften tyckte som jag. Så iår har de slopat porter vörten, men behållt maltsocker och kryddat upp den med pepparkakskrydda som Erik på Kummin tagit fram åt Bryggverket. Kanel, nejlika och ingefära samt bourbon arom. Fina smaker! Iår säljer de mer julmusch, det tror iallafall jag!

Smakade den på plats och hej! Härligt krämig, kanske hade jag önskat lite mer kolsyra, men jättefin och god till mat. Å bara burken i sig är ju fin! Kommer lätt köpa hem några burkar till mor och fars julbord. Inte heller får jag nån sötsliskig känsla…kort och gott en hantverks must från Bryggverket.  La ju ut en bild igår där jag skämtsamt fotograferade utomhus, produkt-fota utomhus är vanskligt i Norra Sverige. Här stegar man ut med kamera och rullator och bänglar och har sig och då drar snöoväder in över mig ja väldigt lokalt. (såklart ljuger jag, jag tog hjälp av granne som fick kasta på lite konstsnö)

Ni ser ju hur snön vräkte ner!

 


Zupas Tomato Basil Soup – a copycat recipe

$
0
0

Okej här kommer en översättning på ett Amerikansk sk copycat recept ”ifrån” cafekedjan Zupas. Jag har inte käkat där så jag kan inte uttala mig och hur när receptet är. Min granne som vart i USA och käkat hos Cafe Zupas tyckte ”min” va riktigt god. Å de tycker jag med, men se upp! Soppan tar sin tid att göra, inte så mycket prepp eller steg, bara tid för soppan att sjuda och ha en ordentlig chans att framkalla alla smaker.

tomato basil soup ala zupas

Du kommer behöva detta till din pesto

2 krukor med färsk basilika, å jag använde bara bladen.
2,3 dl rostade pinjenötter, jag med min allergi körde på rostade solrosfrön
2, 3 dl riven parmesan, jag körde med Parma reggiano istället. Lite billigare!
5 vitlöksklyftor
2 tsk havssalt
1 – 2 dl olivolja, jag gick lite på känn

För själva soppan

1 dl smör, jag använde lätt mindre smör att steka i
6-7 selleristjälkar
2 gula lökar, hackade
1 msk torkad oregano
4 burkar med hela tomater
2 dl grädde eller mer
Smakas av med salt och lite svartpeppar.

Peston:

Skölj och torka av din färska basilika, tvivlar att man behöver göra det här i Sverige men okej, skölj och torka den mellan en handduk, släng ner basilikabladen i din blender tillsammans med vitlök, ost och olivolja och nötter eller solrosfrön. Mixa slät och ställ sedan åt sidan.

Soppan:

I en stor kastrull, jo ta en rejäl en kastrull. De blir mycket soppa! Lägg i smöret och smält det, tillsätt lök och sellerin och stek en liten stund, så de blir glansigt och fint men de ska inte få nån färg. Tillsätt oregano och dina tomatkonserver samt vätskan de ligger i. Tillsätt nu även din pesto, din soppa kommer se grön ut, men de är okej, den kommer ändra färg. Låt sedan soppan sjuda i 4 timmar å har du tillgång till en slowcooker så kör du den på low i upp till 8 timmar! Jag sa ju att de tar sin tid.

När soppan håller på bli klar, så ska du mixa den slät. Rör sedan ner den gräddmängd du tycker är okej! Låt soppan sedan sjuda ytterligare i ca 15 minuter och servera! Smaka av med salt.
Extra! Servera gärna med kokt risoni, det gör soppan matigare, gott till är nybakt bröd. Jag har toköversatt receptet ifrån Amerikanska och du kan lätt överväga att halvera receptet om du inte tänker utfodra många, för den satsen ger rejält med soppa!

Receptet fritt översatt ifrån bloggen It′s the life 

 

 

The Mallows – Lloyd Houston‘s Dark liquorice

$
0
0

Kolla in vad jag fick i somras av mina vänner Hanna och Stefan! Mallows ifrån Danmark. De är marsmallows, ni kunde säkert gissa det på namnet mallows va?

Den jag fick va lakrits mallows med mjölkchoklad puder yta! Jepp mina vänner vet jag är galen i lakrits, typ saltlakrits! Jättegoda och jag har tipsat en butik i Sverige att leta efter dem, så de kan ta in dem. The Mallows finns i 6 olika smaker och de är skapade för hand i Danmark. Smaker som finns är vanilj, banan, lakrits och sur citron och sommarbär och den sista smaken är karamell.

Tänk Cloettas vita kuddar som man köper på lösvikt, så stora är the Mallows och de va även en rejält stor burk med många Mallows i. Nu tyvärr slut! Jag ska inte ljuga, det gick fort! Så fort att jag inte la band på mig, så därför får ni ingen bild på själva burken de kommer i, för den hade typ varit tom vid fotograferandet. Hmm jag lär mig aldrig! Galet goda och lagomt sega! Så ska ni till Danmark och gillar marsmallows, så tycker jag ni ska testa nån i The Mallows sortiment, kanske alla 6?

Danskarna är mycket bra på godis tycker jag å då särskilt på lakrits!

Ghakkun och pizza på Gourmetstål

$
0
0

Det lackar mot jul och här kommer två recept dels på min pizzadeg som många har frågat efter och ett annat på samiskt ghakkun, en segkaka som är jättegod och enkel att baka. Både tillagade på Gourmetstål. Ett stål som ni lägger in i er ugn och förvärmer och som ni sedan gräddar tex er pizza eller segkaka på. Ett stål som jag kommit att använda väldigt ofta här under hösten!

Ghakkun

Gáhkku som det heter på Samiska och inte som jag skrev Ghakku, men nu får mina bröd heta just Ghakkun ha ha ha. Även kallad glödkaka och rieska.

Till 10 seg-kakor behöver du:

1 påse med torrjäst
2,5 dl vatten och 2,5 dl mjölk
3 msk matolja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser och kör med handkraft ihop till smidig fin deg, eller ”knåda” med maskin i ca 5 minuter och låt vila under bakduk i ca 1 timme. Dela degen i 10 bitar och tryck ut dem med handflatan till en cirkel. Sedan kruskavlar du dem innan du steker dem i medelhet gjutjärnspanna utan fett eller på ditt gourmetstål. De ska inte få så mycket färg! Någon minut per sida, du får helt enkelt köra på känn. När du kan ana ”bubblor” så är de dags att vända på brödet och det gör du lätt med en träspade eller stekspade och låt steka vidare. Lägg in i bakhandduk och skall du förvara dem, någon dag eller så, lägg dem i plastpåse eller lägg i frysen och ta fram några varje dag så håller de sig sega längre.

Det här är det enda riktiga jultips ni får ifrån mig i år och just nu får ni mina bloggläsare med min rabattkod en pizzaspade och fri frakt på detta stål, om ni i kassan skriver doftochsmak.
Erbjudandet gäller 2017 ut! Här hittar ni Gourmetstål hemsida!

Kanske ni kan grädda fin fin pizza i mellandagarna då ni som jag säkert är less på all julmat! Å här får ni nedan det recept jag kör på när jag gräddar pizza härhemma. Det är en nepolitansk pizzadeg, lite tjockare deg än den du är van vid från din pizzeria. Riktigt bra deg om jag får säga det själv!

Min pizzadeg

Pizzadeg – elastisk och fin, en deg som är lite tjockare, inte en krispig deg utan mer ”matig” personligen älskar jag denna sortens pizza. Påminner om pizzorna jag åt i Stockholm på min favorit pizzeria Al Forno i Stockholm.

Finns massor av olika degar man kan göra, just den här tar lite längre tid och vill gärna jäsa sakta i kylskåpet tills nästa dag, men jag har använt den redan efter sju timmar och de funkar, du kan även spara degen i kylskåpet upp till tre dagar, kanske 4 men de blir sällan degen över! Å man kan även frysa deg om man nu vill göra det.

Det du behöver i ingrediensväg är:

6 dl Tipo 00 mjöl – siktat vårvetemjöl
5 – 6 dl Manitoba cream
1/2 dl polenta mjöl
1 halv brev med torrjäst
4 dl kallt vatten
15 gram salt
1 msk socker
1/2 dl olivolja

Så här gör jag:

En degblandare, en assistent som orkar med lite tyngre degar bör du ha annars måste du knåda för hand i 20 minuter. Jag kör min deg 8 minuter och tillsätter saltet till degen, sista 2 – 3 minuterna.
I blandskålen, mät upp kallt vatten, olivolja och jäst, rör runt och fyll på med alla ingredienser förutom saltet som jag strör i de sista 2 – 3 minuterna!

Ta upp degen och mjöla den lätt så den inte fastnar onödigt mycket i bunken, lägg tillbaks degen i bunken och låt stå å jäsa nån timme under handduk. Tag sedan upp degen och dela den i 6 bitar eller 8 beroende på hur stora pizzor du föredrar. Rundriv alla degkluttar och lägg på en plåt, pensla degämnena med vatten och plasta in hela plåten eller blöt en kökshandduk och lägg ovanpå degen och ställ sedan in brickan/plåten i kylen och låt den jäsa 7 timmar eller mer. Grädda högt upp i ugnen på ditt nu heta Gourmetstål – du får en pizza som du får ifrån en bättre pizzeria, jag lovar!

 

Landley’s grönkålspaj!

$
0
0

Här kommer recept på en ljuvligt god grönkålspaj. Ni vet den där kålen som så många köper hem till jul och inte vet vad sjutton de ska göra med den! Så den blir oftast bara ett ett fint grönt inslag, tex brevid skinkan som en accessoar. Men de är slut nu med det. Laga till den i en alldeles egen förträfflig maträtt, som här låt den bli innehållet i en paj! Recept har jag saxat rakt av Landley’s blogg. Kika in på hennes blogg för mer läckra recept & fin fina bilder!

Till: 8 personer som tillbehör/buffé eller 4 personer som huvudrätt

 

Du behöver:

200 g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
10 bitar soltorkade tomater
3 dl syrad grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 röd lök
1 rulle smördeg

Topping:

70g serranoskinka
2 salladslökar
150g fetaost, jag bröt min i bitar och jag valde en feta med tryffel i, hoppa ABSOLUT inte över fetaosten, den tillför så mycket!
1/2 citron, det rivna zesten
1 näve ärtskott
1 msk balsamico

Så här gör ni:

Hacka grönkål och rödlök och stek det i en stekpanna med smör och salt. Stänk över vinägern på slutet och låt den fräsa bort. Låt svalna. Strimla soltorkade tomater och blanda med grönkålen. Vispa ihop syrad grädde med ägg och kryddor. Fördela ut smördegen i en pajform. Ha ner fyllningen och slå på stanningen. Här gjorde jag istället en vanlig pajdeg! Ni vet en sån på mjöl, salt och lite lite vatten och smör. Tycker pajdeg är godare än smördeg, även om smördeg är väldigt smidigt! Grädda i 225°C i 35 minuter. Vakta din paj med ett hököga, du vill inte att den får för mycket färg! Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna, så pajen inte bränns.

Skär bort fettet och dra den lufttorkade skinkan till remsor ja dvs om ni bestämt er för att ha skinka på, funkar utmärkt utan oxå! Strimla salladslöken. Fördela ut skinka, smulad fetaost, salladslök, rivet citronskal och ärtskott. Ringla över balsamico eller låt gästen själv få göra det!

Visst ser det festligt ut! Tänk att grönkål kunde vara så gott! Testat friterad? Inte! Gör de! Jättegott tillbehör!

Än hinner ni fixa

$
0
0

Än hinner ni fixa, in och köpa det sista. Kanske er senap misslyckats? Eller ni kanske sett att ni inte ens har senap i kylskåpet! Vad ska ni då ha på skinkan? Sprinta iväg till närmsta Apotek och köp deras grovkorninga senap i Höganäskrus som iår är Provisorns senap och är framtagen på 1950 talet på Apotek CW Scheele i Stockholm och blev vald 2009 till årets senap. Den är lite kralligare än den vanliga senapen och den är kryddad med vitlök och kryddnejlika. Funkar utmärkt säger jag och den kommer i ett krus med trälock som du kan spara, bara dra bort etiketten och förvara tex sill eller andra inläggningar i eller varför inte testa och använd dem som kaffemuggar. Återbruk är ju fräckt! Även om jag allt som oftast är katastrofalt dåligt på å va duktig!

Kul tradition som Apoteket kör med, en ny limiterad senap varje år. Hoppas det traditionen fortsätter! Å det här med namnet. Provisorn. Förr i tiden var det bara apotekschefen eller apoteksägaren som kallades för apotekare. Övriga apotekare kallades för just provisorer. (låter som något väsen hämtat ur Harry Potter tycker jag)

God jul på er alla!

Åre Chokladfabrik – Ljus drickchoklad

$
0
0

Vem gillar inte het choklad? I love it! Å en hemlis, jag gillar även den sorten som finns i vissa väntrums kaffemaskiner. Men de här är något helt annat! Det här är ett lyxigare chokladpulver ifrån Åre Chokladfabrik. Jag köpte hem ljus drickchoklad på Marias Blommor. En fin butik med både blomster, ätbara saker och prydnadssaker. Butiken ligger i Universitetssjukhusets centralhall, Umeå.

Nu behöver man ju kanske inte gå bananas varje kväll, men riktigt kul å barnsligt och gott va de! Ska faktiskt skrida ut i köket och koka mig en kopp het choklad just nu!

Pintxos – små aptitretare på en pinne

$
0
0

Små mumsbitar på bröd! Pintxos är en liten munsbit, som serveras i barer eller små tavernor, traditionellt i nordöstra Spanien Kantabrien, Asturien, Navarra och kanske främst Baskien och ofta på en bit bröd. Tänkte inte gå in mer än så på det. I Baskien kallas de för pintxos och i andra delar av Spanien benämns de tapas.

Mina pintxos är väldigt inspirerade av Tonka bistro bar i MVG Gallerian som har de på sin meny. Köp soppa och välj till två pintxos eller köp bara små trevliga pintxos! Är ni i Umeå och vill luncha gott! Gå till Tonka, jag har aldrig blivit besviken. Nog om de nu!

Böndbönshummus:

1 påse bondbönor
1 klyfta vitlök
god olivolja
salt och svartpeppar att smaka av med
Citronsaft efter smak

 

Koka upp vatten och bondbönor och låt koka i 4 minuter, häll upp i en sil. Ta fram mixerkanna eller mixterstav, för här ska det mixas! Mixa slät och smaka av. Klart!

Picklad rättika:

1 dl 12% ättika
2 dl vatten
2 dl socker

vispas ihop i en kastrull och kokas hastigt upp. Slå över din tunt mandolinhyvlade rättika

Rödbetsskotten, de köpte jag och kronärtskockhjärta hade jag över, de hittar ni på burk.

Skar upp baugetten och bred på hummus, lägg på kronärtskocka, den picklade nu svala rättikan och sist pyntade jag med rödbetsskott!

Sen körde jag på en pintxos med stekt älgstek, min fetaoströra som jag tycker ä magi å vet ni vad! Här kommer receptet på den!

Fetoströra

ett block med god bra fetaost, jag valde en getfetaost
en rejäl klick med smetana
honung

vispas frenetiskt ihop och kryddas och smaksätts med honung, torkad timjan, salt och svartpeppar. Smaka av! Som sagt grymt god!

Picklad rödlök – se picklings receptet tidigare.

Monteras lätt ihop. Baugetteskiva, min fetaoströra, älgstek och picklad rödlök! Enkelt men gott!

Min sista pintxos blev en baugette med hjärtsalladsblad i botten, brieost, fikonmarmelad och chorizo. Allt köpt och bara monterat! Hittade inga färska fikon annars hade ett halv fikon per pintxos varit tjusigt!

Jättefint och servera flertalet olika på en bjudning och de här körde jag som middag igår, i Baskien serveras de nog som matiga tilltugg! Den snygga menytavlan har jag fått av P3N 

 


Pepe Bianco Di Sarawak

$
0
0

Fick ju en härlig låda av Ingrid ”Herbaria” Munch på Allt Gott i julas, proppad med diverse trevliga grejer! Å här kommer en liten recension av en choklad med vitpeppar Sarawak i!
Å ni som följt mig länge vet ju att jag gillar peppar. Sarawak peppar kommer ifrån Malasiya och är en vitpeppar, själva chokladen kommer ifrån den Italienska tillverkaren Sabadi.

Så här skriver Sabadi själva om deras” choklad.

”Vi använder en utvald kakao från Ecuador: Nacional fino de aroma Arriba Superior Summer Selected och vi erbjuder den i åtta olika smaker, alla stora personligheter. Råmaterialet är ekologiskt certifierat och kommer från fair trade-producenter och Slow Food presidia med respekt för små inhemska samhällen, miljö och biologisk mångfald” 

En gör gott choklad med andra ord! Men Matias hur va chokladen då? Jo jag tycker den va väldigt god, mörk men absolut inte för mörk. Just denna är 64% ig och alldeles lagom. Men de häftiga i den är kanske inte just chokladen i denna chokladkaka, utan de är ju pepparen som den är smaksatt med och kommer ifrån Malaysia, Sarawak. Som inte märks av direkt utan kommer smygandes och kittlandes. Om den blir pepparstark? Svar nej! Mycket god och denna kommer jag inhandla då jag ser den nästa gång, vill även testa peperonico och citron. Ni får kolla vilka sorter som finns hos Allt gott.

 

Hallonbakelse

$
0
0

Hallonbakelse

ca 30 stycken

Original receptet sa hallon, men de går lika bra att använda nån annan kräm.  Å dessa bakelser behöver du inte ens grädda i ugn!

ca 14 digistive-kex
100 gram smör
3 msk socker

Krossa kexen och blanda ihop dem med smöret och sockret.

Lägg 1 msk av kexblandningen i en folieformar.

Blanda ett litet paket Philadelpiaost ca100 gram och 1 1/2 florsocker.

Vispa ihop 4 dl grädde och 1 msk vaniljsocker.

Blanda oströran och grädden och bred sedan den blandningen över kexmassan, frys sedan bakelsen.

Klicka sedan på hallonkräm eller som jag aprikoskräm och frys igen. Vid servering, dekorera med bär.

Ps! Skedarna har jag fått av min systerdotter och hon har köpt dem via Wish, om ni oxå är sugna på tuffa döskalleskedar!

Pop Art Craft Soda Lingon Cream

$
0
0

Först ut ifrån Beer Studio va en grön dricka, Pop Art Loopy Lime å den gillade jag inte! Sedan släppte de en blåbärs-soda. Härlig & god och nu nyligen släppte de sin nya craft soda Lingon Cream!

Beer Studio är Umeåbryggeriet som blivit känt för sina öl. Under etiketten Pop Art Craft Soda tillverkar de även alkoholfri läsk, så kallad craft soda. De producerade bland annat Umeåprofilen Marc Strömbergs Hjortongranat som förra året lanserades som världens första hjortronsoda. Å nu släppte de sin nya soda! Lingon Creme, gjord på lingon ifrån Norrland och ekologiskt rörsocker.

 

En cream soda är, Beer Studio en väldigt söt och smaksatt med vanilj för att få en krämig känsla. Genom att mixa i färska syrliga lingon har vi fått en helt unik dryck, säger Oscar Brändström, vd på Beer Studio, i ett pressmeddelande. Kan bara hålla med söt men lite sträv och torr och passar ypperligt till mat. Jag avnjöt min Lingon Creme till min renskav! Gott! En burk landar runt en 20 lapp där de är lite billigare, å jag köpte hem två där de kosta 25 kronor styck, för jag är ju smart!  Jag tycker lätt att ni ska testa en burk eller två.

Röd och vit kebabsås

$
0
0

Röd och vit sk kebabsås

Jag har med internet och mina smaklökar hittat rätt! Två mycket mycket goda såser. Den röda är lagomt chilistark och perfekt att även värma upp kebabköttet i och den vita såsen mild och har en fin med tydlig vitlökssmak.

Rödsås

2 – 3 msk ajvar relish
2 msk tomatpure
1 krm vitlökspulver eller 1 klyfta färsk finriven vitlök
1 tsk torkad persilja
1 tsk chiliflakes
Tabasco, här pytsar du i efter egen smak!
1 dl vatten

Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, koka upp såsen och rör runt då och då. Låt svalna och häll upp i nördig pipflaska! De är viktigt!

Den vita såsen

1 halv dl majonnäs
1 dl filmjölk, välj gärna en fet. Jag körde på en spritsig en!
1 dl gräddfil
1 tsk ketchup
1 msk Bostongurka
1/2 färsk finriven vitlöksklyfta
2 tsk Italiensk salladskrydda, körde med SantaMaria

Rör ihop och smaka av. Vill du ha din sås lite mer lös, rör i nån tsk vatten och rör om ordentligt. Smaka av!

Nu har ni de två såserna ni behöver för att göra er egna kebabtallrik hemma, dessa såser passar nog även utmärkt till tex falafel ochså och till grillat!
Receptet kommer ifrån Västerås Kebab. Jag har bara lyckats hitta åt de enligt mig bästa recepten på röd respektive vitsås. De kryllar av recept på nätet och alla säger att deras är bäst.
Men jag lovar dessa två är vinnare enligt mig. Pröva så får ni se!

70 talet hälsade på iform av hjortrygg sousvide med tillbehör

$
0
0

Jag har återigen köpt mig en sousvide maskin. Hittills har jag mest kört lax och torskrygg med väldigt bra resultat! Men såklart kommer jag börja vidda kött. Än så länge ingen expert. Köpte rostbiff och körde den på tok för läänge och den blev oätbar, den blev som pastej. Jo jag vill ha mört ,men inte överkört mört kött. Fick hjortrygg härom helgen av en kompis och tänkte nu jäklar kör jag den i plastpåse. De här ska bli bra!

Marinerade hjortköttet 1 dygn i följande ingredienser:

soja
salt och svartpeppar
woreshestershiresauce
olivolja
citron
lite senap, har du pulver använd det, jag körde på senap.

Marienera över natten, häll bort marinaden och klappa köttet torrt och lägg i sousvidepåse och sug ur luften med en vacummackapär eller sänkt sakt en ziplockpåse. Jag körde min hjortrygg i 2 timmar i 50 gradigt vatten, kanske lite för länge.

Hade velat ha lite mer tuggmotstånd på köttet men man lär sig allt eftersom. Plockade ur köttet ur vacumpåsen och klappade det torrt. Hetta upp en gjutjärnspanna riktigt het tillsätt lite smör och lite rapsolja och ge din kött den där sista fina touchen! Jag valde att servera smörstekt potatis, en svart trattkantarellsås, päron med gele i alt 70 tal och lite ångade vaxbönor!

Riktigt gott!

Quorn Southern Fried Bites och min Southwest ranch dressing

$
0
0

Fick tillfället av Quorn att testa deras nya produkt, Southern Fried Bites som de nyligen släppt. Tack!

Vet ni jag var ju nästan vegetarian i 10 år innan jag återgick till att bli carnivore igen! Kan och ska försöka äta mer grönt igen. En dag i veckan borde man ju kunna äta grönt, borde man skriver jag. Att laga vegetariskt käk tar oftast lite längre tid och tid är ju en bristvara för de flesta. Men nu har Quorn släppt sina Southern Fried Bites, ja tänk kycklingnugget å ni är där! 18 minuter i ugn och ni har era bites klara. Medans de är i ugnen så förbered en liten sallad som tillbehör och fritera tex potatis att servera brevid.

 

Så hur va de då?

Goda och saftiga, men paneringen runt om var alldeles för klent kryddad. En toppen produkt att snacka eller äta som middag. Dessa med mer smak, mycket mer smak skulle rocka! Med de sagt inte en dålig produkt men kryddningen har man allt missat tycker jag.

Serverade min bites med en Southwest ranch dressing och friterades pommes frites med salt och torkad dill som krydda. Testa dill på era fries nästagång! Riktigt najs!

 

Southwest ranch dressing

1/2 dl creme fraiche
1/2  dl majonnäs
nån msk mjölk, för att få såsen den konsistens du vill. Mer mjölk, rinnigare sås.
1 msk vitvinsvinäger
1 msk finhackad gul lök
vitlökspulver efter smak
torkad dill och persilja efter smak
salt och svartpeppar
en uns paprikapulver, så såsen får lite färg. Testa rökt paprikapulver om ni har det hemma!
Tabasco efter smak
doft över lite cayennepeppar

rör ihop ingredienserna ordentligt och låt stå nån timma i kylen. En sås/dressing god till mycket!

Tillägg! Hacka gärna ner jalapenos om du har det och vill att såsen ska smaka ännu mer.

Kaeng Phet Daeng Kai

$
0
0

Min granne önskade att jag skulle försöka mig på att laga Sen Street Kitchens maträtt Bangkok Time, för den maträtten skulle va riktigt god. Så klart testa jag det. Vill ju va bred i mitt matlagande även om jag snöar in då och då! På pizza & kebab och även asiatisk käk. Så ikväll blev det en Kaeng Phet Daeng Kai, en Thailändsk gryta, som smakade riktigt bra! Den här maträtten gör jag igen!

Receptet hittade jag på Dompuk Kitchen Blog Fritt översatt och vissa ingredienser är tillagda av mig. Men i grunden bygger jag den på Dompuks recept.

De här behöver du:

50 gram röd curry pasta, små glasburkar för er som ska leta!
2 msk rapsolja
2 kycklingbröstfiler, skurna i lagom storlek
1 gul skivad lök
1 burk bambuskott
2 färska röda chilifrukter, skuret på snedden å skär tunt!
8 champinjoner, skivade
400 ml ja en burk med kokosmjölk, vill du ha mycket sås, ta i en till burk med kokosmjölk å tillsätt mer currypasta!
Broccoli, jag körde på en hel sån där du köp på affärn, dela upp den i buketter bara
1 msk fisksås
1 tsk palmsocker
1 hel stjälk bankat citrongräs, låt sjuda med. Plockas sedan ur grytan!
några torkade limeblad
en bit ingefära, tunt skivad. Egentligen sa receptet galangal. Men de fick jag inte tag på! Ersatte med ingefära
en rejäl näve med harit cortverts
1/2 limefrukt att garnera med
Örter att pynta med vid servering. Jag körde på koriander, då jag inte hade Thai basilika
Några salladslökar, skivad tunt att strössla överst vid servering
lite smaksalt aka MSG

Så här gör du:

Hetta upp en wok, stek först den röda currypastan med olja. Tillsätt kycklingen och fortsätt steka tills att kycklingen är färdig, några minuter. Lägg i övriga ingredienser och tillsätt kokosmjölken, fisksåsen och palmsockret. Låt småputtra, rör om då och då. Kom ihåg att lyfta ur din citrongräs stjälk, den är bara med för att smaksätta. Inte ätas.
Servera med jasminris. Ställ gärna fram tex Srirachasås på bordet för extra klös!


Ansjovis tartlette

$
0
0

Är ju som dålig med att laga speciellt käk, typ julmat och midsommar käk. Ja ni fattar! Men här kommer en trevlig lite tartlett som ni lätt kan köra på ett buffebord eller på ett påskbord!
Salta och god! The perfect bite?

Du behöver göra:

 

Pajdeg:

50 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella, men jag körde på smetana för de va de jag hade hemma!
2 msk vatten

Nyp ihop ingredienserna till degen och gör små pingisbollar och kavla ut dem till jämna rundlar som du lägger ner i aluminiumformar och trycker till.

Fyllning:

250 gram potatis (kokt)
1 st rödlök
200 gram champinjoner
1 msk smör
1 st ansjovis, ställer mig lite frågande, ta lätt fler firrar!
salt och svartpeppar
2 msk timjan
1 dl riven ost
2 ägg
1,5 dl grädde eller om du vill slimma mjölk

Mosa potatisen, hacka löken och tillsätt övriga ingredienser och blanda runt ordentligt. Fyll upp i dina aluminumformar.

 

Grädda dina tartletter i 225 grader tills de stannat av och fått fin färg! Garnera gärna din tartletter vid servering med färsk timjan och en ansjovis ihoprullad på varje tartlette. Servera dem ljumna då smakar det absolut bäst!

 

 

De blev rätt många små tartletter så jag delade ut några till mina grannar. Tror de uppskattades!

Popcornglass med Belgisk våffla och glaserade popcorn

$
0
0

Idag är det våffeldagen. Brukar inte bry mig så hårt i dagar hit och dit. Äter det jag finner gott. Något jag velat pröva ett tag är popcornglass, finns här och där på meny:er bland annat på Cococo, ni vet ”punkarn” Sergey ”Shnur” Shnurov som jag brukar lyssna på har en lyxkrog i St Petersburg tillsammans med sin fru Elena Mozgovaya. Men även här i Umeå har det serverats popcornglass! På Tonka Bistro Bar i MVG Gallerian! Något jag helt missat. Men jag är inte den som är den, jag snackade med kock Jocke på Tonka och han sa hur han gjort, så här kommer en härmapa på glassen. Jag kör på Linda Lomelinos grundrecept för vaniljglass. Å för er som inte gillar sött så får ni surfa vidare för de här är en sockerbomb! Bomb away! Å för er som gillar sött så blir de här en treat och kul kontrast med det salta baconet.

Så här gör du egen lyxigt god vaniljglass hemma!

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl strösocker
en nypa salt
3 dl vispgrädde
3 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt eller vodka

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna ur den en halva. Spar den andra stången till nästa glass omgång! Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills vätskan när nästan vid kokpunkten. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Tillägg för att få popcornsmak på glassen: Poppa popcorn, ta nån dl poppade popcorn och smula ner i en bunken. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Vänta 3o minuter.

Vispa äggulorna lätt i  Värm sedan på vätskan igen, häll långsamt den heta mjölken över äggulorna under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning till blandningen tjocknar.

Häll upp grädden i en skål och sätt en sil över skålen, häll den varma nu lite tjockare vätskan genom silen för att fånga upp vaniljstången. (Jag valde att lyfta ur vaniljstången men iövrigt sila glassen dagen efter) Blanda med grädden och tillsätt vaniljextraktet eller vodkan. Täck skålen med plastfilm och ställ den i kylskåpet. Helst över natten. Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Glaserade popcorn

2 dl socker
75 gram smör

Smält sockret i tjockbottnad kastrull, vispa ner smöret i det smälta smöret och nu har du din glasyr/kola att täcka popcornen med. Häll över resten av de färdig poppade popcornen och rör försiktigt runt så det täcker runt om. Häll ut på silpat matta eller bakplåtspapper och låt svalna, dela på bitarna. Låt stelna helt. Förvaras i en burk och är självklart goda som godisar! Men här användes de som dekoration och pynt!

Bacon:

Stek bacon i ugn ca 10 minuter i 200 grader, jag valde att hänga mitt bacon på gallret i ugnen, för att få en lite roligare effekt. Hur ni gör är upp till er! Låt svalna.

Grädda våfflor i ert våffeljärn, gärna i ett Belgisktjärn om ni har ett å har ni inte ett så gå å köp ett, för det gjorde jag! Allt för estestiken! Ha ha ha självklart kan ni grädda i det ni har men då får ni vanliga tunna rackare! Värm en glass skopa eller sked, klart ni har en glass-skopa, det har väl alla? Forma en fin glasskula och lägg ovanpå våfflan och jobba nu fort, pynt med kolasås, jag lata mig och körde med en på tub! La på lite lagom med glaserade popcorn, bacon så många skivor ni vill, men iaf 1 skiva och sist små marshmallows om ni har det hemma. Vrid över lite nymalen svartpeppar övers på glassen och garnera gärna med något grönt, jag valde timjan då jag hade det hemma.

Smaklig efterätt!

 

Gevalia pods

$
0
0

Har du en podmaskin? En Nespressomaskin närmare bestämt och precis som jag ibland så får man slut på pods, då är de smidigt att glida in på affärn och köpa ”pirat” pods och köra. Nu efter bra många år lanserar Gevalia några stycken pods som passar Nespressos maskiner. Jag valde att köpa hem den starkaste upplevelsen, bra å ha kapsel ”om man får oväntat besök”. Ni ser reklam etsar verkligen fast sig i lill hjärnan.  Köpte Espresso Intenso – gissar på att de är deras starkaste espresso, fanns även för lungo och nån kapsel till. Men jag slog endast till på en förpackning.

För Gevalia är inte mitt förstahands val, de är ju Nespressos kapslar. Tycker bara de är bättre. Har inga belägg bara min egna smakupplevelse. Å den är ju trots allt de viktigaste. Bara det att Nespresso säljer sina pods i sina flaggskeppsbutiker i stor städerna och via ”postorder! Men som sagt ibland så hinner mina pods ta slut å då hoppas jag dessa pods kan släcka kaffetörsten!

 

Så hur smakade Gevalias pod då?

Vi börjar med creme:man. Den som bildas överst i koppen, den är inte lika fyllig som tex Nespressos crema, men ändå helt okej, lite tunn.

Smaken: jorå, jag säger att de här funkar fint. Riktigt starkt gott kaffe. Tänker nog köpa hem och testa podden för lungo ochså. Priset ja jag minns inte nånstans 25 kronor för 10 pods.

 

Edgårdens leverpastej

$
0
0

Älsk på leverpastej och på pate!

Köpte Edgårdens leverpastej på Bondens marknad redan år 2016, just i samma veva som de vann pris för sin pastej på Eldrimner, när de gick av stapeln här i Umeå. De erhöll guld! Eldrimner -enkelt beskrivet en chans för små producenter att få sina produkter bedömda av ett gäng domare och få använda Eldrimners logotyp vid försäljning.  Jo jag var där på eventet och täckte det via bloggen min. Jag var nog den enda matbloggaren på plats och som tilläts va på plats. Det kan ni läsa om här. Två trevlig dagar!

Åter till pastejen! Mild och krämig, fin färg, smaksatt med havssalt och den är bredbar. Lätt att ta mycket å det är ingen nackdel. Du kan köpa dig själv en burk på DUÅ i Umeå eller via deras tjänst Grisbilen och den kostar 50 kronor och den är värd varenda peng!

Har nog aldrig ätit en godare lenare pastej.  Så här beskrev Eldrimners jury pastejen! ”En klassisk underbar pastej gjord på få ingredienser med härliga kryddiga smaker. Konsisten är len och smältande god. Juryns absoluta favorit.”

Jag – Matias säger: löp å köp!

 

 

 

Saftig chokladsockerkaka med whiskygrädde

$
0
0

Åt och fikade med familjen ute på Åbrånets Limousine, gårdsbutiken och fiket ligger strax utanför Umeå ja några mil. Rätt många. Äsch ni får kika efter själv hur långt de är. Jag är bara passagerare, då jag inte kör själv. Först åt vi mat och sedan bjöd mor oss på fika, valde att smaka en bit chokladsockerkaka med grädde som va smaksatt med god whiskygrädde och garnerad med en ätbar blomma jag inte minns namnet på. Så kär jag blev i kakan och jag kan inte förstå att jag väntat så länge med att baka en härmapa själv. Jag är väldigt nöjd med mitt resultat! Riktigt lik!

För chokladkakan behöver ni:

 

Rör ihop följande torra ingredienser i en skål.

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljsocker

I nästa bunke:

200 gram mjukt smör
2 dl brun farin, strö
1 dl ljus sirap
3 ägg

200 gram bra choklad smälts i vattenbad, jag använde mig av trevlig choklad som jag fått testa ifrån Malmö Chokladfabrik – Esmeralda 68%

2 dl mjölk

Så här gör du:

Vispa smör, farinsocker och sirap krämigt. Tillsätt och vispa ner ett ägg i taget. Sikta nu sedan över de torra ingredienserna ner i smeten.
Slå i 2 dl mjölk och rör runt ordentligt. Smält chokladen över vattenbad och rör sist ned den i din smet. Rör ut till en jämn smet. Smöra och ströbröa en sockerkaksform.
Grädda i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader. Känn efter om kakan är klar. Stickan ska inte va kladdig när du drar ut den ur kakan. Är den de grädda mer och kontrollera den igen!

Låt svalna lite, innan du stjälper upp den på ett fat för att låta den svalna.
Vispa upp lagom grädde och smaksatt med en kapsyl whisky som du gillar. Godast blir om du bara anar whiskyn. Grädden ska alltså inte osa sprit! Garnera gärna med ätbara blommor!

Viewing all 531 articles
Browse latest View live