Quantcast
Channel: Doft och smak
Viewing all 531 articles
Browse latest View live

Emil Årengs skogslemonad nu kallad hjortron fizz

$
0
0

Fick receptet av Emil för att kunna lägga ut på bloggen redan år 2017. Här mixade och kokade Emil ihop lite olika brygder på Umeå Smakfestival.

Det du behöver till att göra Emils skogslemonad är:

1 kg socker
1 liter vatten, värm upp en sockerlag.
Tillsätt 200 gr frusna hjortron och 100 gr granbarr.
Låt hjortron och granen få ligga och dra i en timme eller mer.
Sila bort hjortron och gran. Kan stå i kylen upp till 3 månader

För en drink ta

3 cl hjortronlag
1.5 cl citronjuice
5 cl sodavatten

Norrländskt!

Kul med lite recept med anknytning till naturen vi har runt omkring oss. Jag gjorde ju såklart iordning en flaska med hjortron och gran, här mättes inga barr. Jag körde på granruska och det tror jag Emil gjorde med. Min har lätt legat kvar i kylen. Säkert sen förra året och den har inte jäst. Jag kan ha tillsatt Atamon, men jag minns ej.

Väljer själv nu att kalla inlägget för hjortron fizz, då den är kolsyrad. Å läsk är ju inne nu!  Lånade en sån stor burk med tappkran av mor i glas och försökte få till ett foto, fyllde på med granruska och krossad is, men jag blev inte nöjd med resultatet, så jag fotograferade om det senare på em och då blev det så här! Å då blev jag nöjd!

Hjortronfizz, en otroligt god alkoholfri drink, perfekt i sommarhettan. Ja än är de fina dagar att sitta ute och sörpla lite hjortron fizz! Annars har ni ett fin fint recept till nästa år.

 

 


Pappa Göstas kotlettgryta

$
0
0

Gör ett försök på pappas långkok. Långkok och långkok, men nån timma ska den iallafall koka. Jag testar och gör den i min Crockpot som jag fått testa ifrån Acreto. Så detta är ett sk sponsrat samarbete!

Ingredienser:

Fläskkotlett, välj gärna på ben!
2 gula lökar, skivade
4 tomater, skivade
En massa paprika, gul, grön, röd ja ni kan nästan inte bomba grytan med för mycket paprika!
1 dl vatten eller 1 dl buljong
lite chilisås
vitlökspulver, här bestämmer du själv hur mycket du ska strö över
salt och svartpeppar

Stekte på allt i stekpanna, jag vill få lite ordentlig färg på köttet, salta lite och peppra varje köttbit. Ställ åt sidan. Stek hastigt på din lök och paprika.

Börja sedan med grönsaker i botten, det du just fräste. Lägg på skivade tomater och kött och fortsätt å bygga så i lager. Överst ska det va tomater och grönsaker.

Dofta över lite mer peppar och vitlökspulver och paprikapulver. Lägg på locket, nu sköter sig maträtten rätt bra själv!
Vred på 4 timmar på låg effekt och diskade sedan undan och passade på att duka. Smidigt med crock-pot grytan som sköter sig själv.

Kollade till efter två timmar och såg hur vätske nivån så ut, behövdes de fyllas på med mer buljong? Ja ev lite mer buljong slog jag på. Men ingen större mängd, ev 1/2 dl buljong. Grytan ska ha ordentligt med buljong/spad när den är klar. Grymt gott att mosa potatisen i! Minns hur jag älskade den här gryta som liten och jag älskar den än. Älskar paprika!

Lyfter på locket på crockpoten efter 2 timmar och den lukten som sprider sig, ah ah de luktar verkligen som pappas gryta. Luktar hur gott som helst och om två timmar så bjuder jag utvalda grannar på middag. Funkade utmärkt att göra pappas kotlettgryta i crockpotten och eftersom jag tillagade hela tiden på låg effekt så fick den puttra på i 4 timmar. Sanslöst bra kotletter. Väldigt möra! En maträtt jag lätt kommer och göra i min crockpot igen och igen.

Servera gärna grytan med kokt potatis och gärna ett gott bröd. Här blev det hårdbröd.

Garage Bar & Lakritsfabriken

$
0
0

Nyhet på lakritsmarknaden!

Ett samarbete mellan hippakrogen Garage Bar och Lakritsfabriken. Oo vad jag skulle vilja besöka den krogen. Ligger dock lite för långt bort för mig. Den ligger nere i Skåne, Höganäs. Ta en titt på deras hemsida och deras matbilder, man blir ju grymt sugen på burgare och brisket och kolla in burken med bläckfisk. Den ser ju helt underbar ut!

Kommer nu i tre nattsvartapåsar med vuxen framtoning i det estetiska formspråket!

Sweet Bunnies – söt laktrits – Hugh Hefner anyone?

Hot chili gimps – chililakrits – vem tänker inte på Quentin T:s film Pulp Fiction?

Salty Joes – saltlakrits- tydlig flirt mot YMCA gänget och läderbögar.

Så är de något nytt i påsarna?

Egentligen inte. Känner ni till Lakritsfabrikens laktrits och gillar den så är ni hemma! Lakritsen är fantastisk mjuk och grymt färsk, jag hade om möjligt önskat lite mer tuggmotstånd. Den är mil godare än vanlig billig lakrits! De går liksom inte att jämföra. De här är kvalitelakrits!

Sweet Bunnies hmm då sötlakrits inte är min favoritgodis. Alltså jag är ju saltlakritsgalen! Men ”goda” absolut!

Hot Chili Gimps superfärska och med lagom hetta. Man kan äta en bunt utan att tippa baklänges. Bra tycker jag!

Salty Joes toppenbra lakrits, kunde fått ha haft mer tuggmotstång som jag skrev tidigare och visst är de salta, men kunde lätt fått varit än mer salty, typ rullade i salt!

Väldigt god lakrits, vegansk och kokad här i Sverige. Men tycker de skulle gått bananas och haft nån udda sort, typ rökt lakrits? BBQ lakrits ja smaksatt med bbqsauce inte vet jag?

Tack till Ninasmat för recensionsexemplaren av påsarna och dessa påsar hittar ni hos Ninasmat såklart!

 

 

Smakfestivalen 2018 dag 1 och dag 2

$
0
0

Så var det dags igen!

Något som jag längtat efter. Ifjol va jag endast med 30 – 40 minuter och gick runt och kikade. Hälsan som satte stopp. Å iår så har jag lovat att va hundvakt och man ska hålla det man lovar. Så ni får endast ett kortare inlägg ifrån mig iår  men lite hann jag med och smaka och glutta på!

Första personen jag träffa och får en bamsekram av är kaffegurun Mattias Dellerhagen. Så kul att ses igen, senast va Februari nere i Stockholm på Fastfood mässan i Kista. Spatserade sedan in och träffade på fler kändisar som jag morsade på. Å mina favoriter Healty Way fanns utanför området i de vita tälten. Kanske den godaste falafeln som jag smakat och nu kan vi äntligen köpa Bjurholms falafeln i handeln i konsumentpåse. Den kommer i två versioner. Original och spicy falafelbiff. Så bra!

Sen i ståndet bredvid så fann jag en väldigt intressant och god produkt som en tjej i Vasa, Finland tagit fram. En fiskröra sk fattigmansröra gjord på outnyttjad fisk med finska ingredienser och smaker. Huvudråvaran är fisken id. Råvarorna är välkända och inhemska och tex svartpeppar och citron har ersatts av sånt som går att odla i Finland. Tyvärr kunde man inte köpa med sig av röra hem. RIktigt god röra som jag hoppas kommer över till oss i Sverige! Läs mer om produkten på deras hemsida Snickars deli.

Sen kurra det kistan. Gick runt och blev inte jätte inspirerad. Souvas eller kantrellklämma eller vildsvinstallrik lockade verkligen inte. Känns inte så sexy! Ville inte käka vanlig festivalmat, kalla mig snobb om ni vill det. Men så där stod han ju där iår med! Hansen med sin grymt goda porchetta! En sån fick det bli även i år. Vilket gott kött! Men snälla byt ut mackan, den gillade jag inte, tyvärr.

Sen körde Umeås ölbryggare gemensamt snack på scen, men eftersom jag inte är nån ölare så tog jag bara foto på det gänget! Sorry gubbar, hade säkert varit intressant och lyssna.

Å lyssnat hade jag nog gjort om det handlat om läskeblask. Men vi har många duktiga bryggare i stan. Å de är ju kul för alla som uppskattar öl! Sen va dag 1 slut för mig.

Nytt för iår är att man kan köpa Smakfestivalskuponger a 50 kronor styck som gäller inne på området som betalning och även som betalning för de olika krogar som under dagarna kör sk popup i stora tältet! De är de riktigt nya, minns ej om de fanns kuponger 2016?

Dag 2

Träffade på trevliga kaffevagnens ägare Christian Sjöland som bla säljer smörkaffe å såklart blev det lite trevligt surr om livet. Sedan träffade jag festivalledningen och surrade lite med dem. Gick sedan iväg och babblade med Jocke på Tonka – bistro café. Trevligt surr! Tonka har även små efterätter man kan köpa förutom käk.

Han bjöd på lite käk och se här bjussade han på sin populära Korean noodles med lax, här finner ni receptet på den. Men jag valde pinxtos – fräscht å lagom och så gott! Tack!

Kön ringlade lååång till Bastard Burgers foodtruck. Hamburgare är verkligen poppis i Umeå!

Å snart kommer de ju hit. Jag ställde mig inte i kö hos dem. Resonerar att jag käkar hos dem senare när de öppnat upp sin burger joint i stan. Hörde flertalet lovorda deras burgare och även några som gav tummen ner. Men så är det väl alltid. Alla har olika smak och tur är ju de!

Träffade Petter Thylin ni vet han med burgar monday på Umeås enda riktiga tapasbar – Tapas bar och deli gjorde årets första gästspel inuti tältet.

Tapas körde såklart på Spanska produkter. Vad sägs om en skinka som heter Jamon Bellota 75-50 % Raza Iberica.
”Iberico del Brillante” å nog fan va den brilljant! OMG! Får ni möjlighet att testa den gör det!

Såklart bjöd Petter mig på den! Så god! Vilken lyx för gommen! Det serverades även Gazpacho Blanco, en vit version på den vanliga gazpachon vi är vana vid. Boquerones och på ostbrickan va det Manchego Artesano 3 månaders och Monte Enebro.

Ha ha såklart jag köpte Ibericon del Brilliante oj oj, de är nog endast här på torget och ev hos Tapas bar och deli ni kommer kunna käka den. Petter avslöja inte ens vad den kostade per kilo. Alla maträtter kommer ifrån den Spanska provinsen Badjos Castuera.

Träffade sedan på Anders Samuelsson, kock på Gotthards krog.

Som i höst, ska axla Paul Svenssons roll i tv programmet Strömsö. Ska bli väldigt kul och se Anders i tvrutan och medans jag sitter och samtalar med honom så blir jag presenterad ett förslag. Att jag kan kanske kunde hoppa in å hålla i något som heter Äppelverkstaden på Lördagen. Något som David Knutsson ”dessermästare” från Gotthards krog egentligen skulle hålla i. Men ev hade han fått förhinder. Hade något med äpplen att göra. Baka med barn? Otroligt trevligt att bli tillfrågad, men som jag skrev tidigare har jag lovat att va hundvakt. Anna sa ju att jag hade vanan inne å stå på en scen och ha mygga. Grillade ju med Patricia och Pehr på festivalen år 2016. Men jag framför publik. Nae. Känns skumt att tala i mikrofon jue! Men som sagt VÄLDIGT kul att bli tillfrågad.

Senare på eftermiddagen skulle Umeås kommande resturang Harlequin by Hunger och Törst sprätta ostron och erbjuda bubbel ifrån Tattinger. Attans att jag missade ostronen! Lördag har fler gästspel, läs här i programmet om vilka!

Lite senare testade jag Coops foodtruck. Kul att de va på plats med egen foodtruck. Det blev en äggrullewrap, helt okej. Men inge whaow.

Utbudet att kunna köpa med sig produkter hem, led tyvärr av magert utbud! Jättesynd tycker jag, hade gärna sett matmarknad i anslutning till festivalen. Men superkul att de händer något som intresserar mig. Såklart infinner jag mig nästa år! Å då ska jag försöka täcka något mer och fotografera mer mat!

Pappa Göstas kajennpeppargryta

$
0
0

En maträtt far serverade hemma då och då. Jo även far är bra på laga mat. Iom att han jobbade ute till havs ofta och särskilt vintrar med att bryta is så fiskarna i södra Sverige kunde komma ut på internationellt vatten. Så va de han som skötte spisen ombord förutom att styra båten.

De här behövs:

1 kilo högrev, skuren i kuber
1 hackad lök
salt och svartpeppar
buljong ja kanske 2 – 3 dl vätska. Går alltid att tillföra mer buljong allteftersom om man tycker de blir lite vätska men med crockpot så tycker jag man klarar sig rätt bra.
1 eller två kryddmått kajennpeppar eller mer, beroende på hur stark du vill ha just din gryta!
2 stora burkar med hela champinjoner, självklart utan spad!
3 morötter, slantade

Ge köttet en snabb förslutande fräsning, en sk sear. Lägg åt sidan, lägg i en klick smör och stek den hackade löken, låt dem dock inte bli för mörk. Slå i champinjonerna och krydda allt med lite salt och svartpeppar och den viktiga kajenpepparn.

Pappa gör alltid sin gryta i en emaljerad panna, jag kör i min crock pot som jag fått. Gjorde som med förra grytan jag bloggade om då Pappa Göstas kotlettgryta. 4 timmar på låg. Man vill ju ha köttet riktigt mört. Om du inte är bestyckad med en crock pot gryta så rekommenderar jag att du lägger i dina morötter sista timmen eller så blir de bara mush. Har du crockpot kan de gå med ifrån början. De håller faktiskt spänsten bra. Avsluta med en toppredning, du vill att grytan ska va simmig.

Serveras med kokt potatis, och gärna gele. Krisar det i skåpet funkar lingonsylt ochså bra, även om de blir rinnigare på tallriken.

Jess Pryles Hardcore Carnivore Rubs

$
0
0

Kolla in vad jag fått hemskickat av mina vänner på Cook n Bloom! Jess Pryles Hardcore Carnivore rubs! En bbq serie skapade av självaste gurun Jess Pryles! Stort tack Anne-Lie och Åsa. Ni är ju bara bäst!

Black – Hardcore Carnivore Black är en gluten och MSG fri rub, designad för att komplettera nötkött av alla slag. I Black ingår de vanligaste kryddorna för biffar och nötkött, med tillägg av den spännande ingrediensen … aktivt kol! Tänk att rama in en perfekt grillad köttbit! Ni ska få se vad jag menar framöver!

Red – Hardcore Carnivore Red är en kryddblandning som är designad speciellt för att ge fläskkött t.ex. karré, revben och fläskstek en läcker gyllenröd finish. Ribs tänker jag såklart!

Amplify – en booster, så kul! Den här tror jag blir extremt kul att labba med. En rub gjord på bla kycklingbuljong. En umami booster. Tänker sprinkla mina steakhousefries med den. Hunnit testa den i min Creme Fraichesås, den blev magi! Få ingredienser behöver du ochså! Creme Fraiche, svartpeppar och rejält med Amplify å du har världens enklaste sås som passar till väldigt mycket,

och sist men inte minst, den nya rubben ifrån Jess

Camo – Hardcore Carnivore Camo är en krydda för lamm och vilt som innehåller bla innehåller koriander. Skapad för att ge en spännande smak. En krydda som inte tar över för mycket.

Så vem är Jess Pryles då? Gillar du att grilla och är lite nörd, så vet du att Jess Pryles är! Annars kommer en kortfattad sammanfattning saxat direkt ifrån Cook N Blooms hemsida.

”Australian by birth, Texan by choice”, Jess Pryles är en respekterad expert inom Texas BBQ och tävlings-BBQ. Hon är grundare till Australasian Grill Alliance, skaparen av Hardcore Carnivore-serien av rubs. Förutom att föreläsa vid evenemang sponsrade av institutioner som Texas A & M University, American Meat Science Association och Texas Beef Council, medverkar hon också på olika tv-program som Food Network och Today. Hon har även intervjuats i publikationer som Parade, Food & Wine, och Austin Chronicle, bland andra. Jess bor och verkar från Austin, Texas.”

Photo: Madeline Kate Photography

Photo used by kind permisson from Jess Pryles. Photographer: Madeline Kate Photography

Så häftigt att en tjej slagit sig fram i grillvärlden, som annars är så mansdominerad! Tycker de är ascoolt! Go girl!

Jag måste iväg och köpa bra grillkol, lite smokechunks och bra kött. Här ska grillas på baksidan. Funderar på att göra bakpotatis och kryddsmör. Ah kryddsmör med Amplify i hmmm nu kickar maskineriet igång inuti min skalle, här ska grillas och njutas och bjudas!

Börjar med ett produkt inlägg med mina bilder på burkarna. Ni kommer se när jag använder dem här i veckan som kommer, skulle jag tro. Finns lite sneak peaks på min Instagram å kika på för jag har redan använt dem, men inte fotograferat maträtterna så som jag vill! Så det kommer en meatplatter där jag ska försöka visa er alla rubsen. Kanske de rent av blir en liten film?

 

 

Butter chicken

$
0
0

Innan ni börjar klaga på att jag inte översatt recepet namnet så pånera att jag hade döpt det till smörkyckling.
Tror ni de skulle locka många läsare? Ha ha ha butter chicken är en Indisk maträtt med kyckling. En lättlagad gryta! Smakrik utan att vara stark. Barn kan lätt käka den här maträtten och de här är nog det första Indiska recept som jag tillagat hemma som smakat som det skall göra. Indiskt! Vilka dofter! Å vilka milda goda smaker! Har länge fegat på det Indiska köket, men kommer nu ge mig på Tandoori sizlar, Palaak Paneer, Alu Gobi, och de där dögoda friterade Pakoras som man kan beställa in som förrätt. Mums!

Men nu kör vi, ta fram följande!

De här behöver du:
3 msk smör
1 msk olja
1 stor gul lök, skalad och hackad
700 gram kyckling – gärna kycklingbröst. Tror de blir bäst!
4 vitlöksklyftor, pureade
1 stor bit färsk ingefära, finhackad
1 tsk salt
1,5 msk garam masala
1 msk curry
1 tsk paprikapulver
2 kanelstänger
2,5 dl kycklingbuljong
2 400 grams burkar med finhackad tomatkross
2 msk tomatpure
2 tsk socker
6 gröna kardemumma kapslar, de lyfter man ur innan servering. De äts ej. Ska bara ge smak!

3:a grädde pyttsar du i just innan servering och behövs det så reder du av grytan med en toppredning.

Jag valde att använda mig av den kyckling jag hade hemma på ben. Hade varit så mycket lättare om jag använt kycklingbröstfile. Lätta att skära i snygga jämnstora kuber. Well jag fräste på mina kycklingdelar och svettade även den gula löken, la sedan ned alltsammans i min Crock Pot och vred på 4 timmar. Hade nog bara behövs 3. Rör om försiktigt nångång och kontrollera vätskenivån, du kan behöva addera mer vätska. Man vill gärna ha mycket sås, för den blir så sjukt god! I slutet rörde jag ner riktig vispgrädde och redde med lite såsmjöl. Som sagt ett riktigt bra Indiskt recept att testa hemma. Ni lär inte bli besvikna! Strö gärna över lite kokos på grytan vid servering och en mangochutney till är inte heller fel att servera! Tål man så är nog hackade pistagenötter på riset extra fint. Jo klart att jag tänker på det estetiska. Jag la över lite koriander.
Vill man så kan man dessutom medans grytan sjuder göra Naanbröd att servera till, å de vill man!

Naan bröd

10 bröd

1/2 paket jäst, jag körde på 7 gram torrjäst
2 dl vatten
2 tsk socker
1 1/2 dl matyoghurt
1 ägg
50 gram smält smör eller helst ghee
7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Blanda jäst och socker och vatten, låt sedan stå i 5 – 10 minuter.
Smält smöret så de hinner svalna lite. Tillsätt sedan ägg, yoghurt och mjöl och späd med de smälta smöret. Kör i degknådarapparajten i ca 10 minuter. Du har nu en fin om än lite kladdig deg. Men degen ska släppa bunken, jäs sedan degen i 2 timmar. Dela degen i 10 bitar och skrämm upp ugnen på 250 grader med grillelementet på å jag har ju ett Gourmetstål i ugnen dessutom, så de går extra snabbt.

Tryck ut degen och dra försiktigt i den. Du vill få till droppformade kakor, grädda varje kaka för sig å håll koll, för de går undan. Sen du väl gräddat första brödet tar du ut det och penslar de med mer smält smör eller lite olja, lägger bröden under handduk och fortsätter så tills du gräddat alla dina naanbröd. De håller sig förvånansvärt bra under handduken tillsamans. Vill man så kan även krydda sina bröd med tex kokos, vitlök eller tillochmed men jag tror jag föredrar neutrala naanbröd.

Stockholms tripp 2018

$
0
0

Fick erbjudande att åka ner med Lidingö runners och det tackade jag inte nej till. Tack Daniel och Peter för att jag fick åka med. Well några dagar som jag först tänkt blev en vecka! Å hade inte dosetten hade jag stannat längre. Köpa en till dosett maybe? Stockholm har varit så fantastiskt bra för mig, tänker på en låt med Thåström där han sjunger något liknade.

Åkte ner utan digitalkameran å gissa om jag ångrar det. Den ska såklart med nästa tripp! Snackade lite med killarna på Tonka cafe bar och fick lite tips. Tipsen har jag kvar i telefon till nästa tripp. Jag har hunnit med att testa allt ifrån min första schnitzel på resturang Moldau. Oj jisses vilken köttabit som kom in.

Mina vänner bjöd mig. Urtrevligt tack Hanna, Stefan och Jenny och Tomas. Sen vigde someliern och vin nasaren och tabasco odlarn och chiuwawwagubben Elias Warg en hel dag för mig och skjutsade runt mig i sin bil. Ovanligt att åka bil i Sthlm. Stort tack Elias!

Antingen går jag och jag går mycket eller så åker jag ubahn. Låter så mer urbant och säga ubahn än tunnelbana.
SL i Stockholm, i mitt hjärta. Fantastiskt att kunna ta sig runt så långt som man kan med kollektivtrafiken. Tanken va att vi skulle åka ut till Jordbro och käka på det Arroganta Svinet. Men de höll stängt den dagen, så vi hamnade nästan uppe i Sigtuna på Steninge gård och käkade på något som heter Stenladan.

Trevlig affärslunch och sedan gick färden vidare till frihamnen och där hälsade jag på en instagram vän som heter Victor och jobbar på Snacksbolaget. Fick se deras produkter som de tillhandahåller för branchen ja både drycker, porslin och disposibles. Å vilken goodibag jag fick med mig. KUDOS till er Snacksbolaget! Jag kommer såklart höra av mig igen!

Dagen efter så träffade jag tjejerna som driver CooknBloom. Mitt första riktigt ”grossist”möte. Jag har faktiskt träffat Annelie och Åsa 2 gånger förut och ja jag kan nog säga att vi gillar varandra. Hängde med dem en hel dag! De bjöd ut mig på lunch och vi åkte taxi. Hey tänker ni! Som om de är något! Men i min värld är det lyx! Taxi är något som jag aldrig åker! Vi åkte iväg till dieseldalen fränt namn (Årsta industriområde) och där käkade vi hos Brisket & Friends.

Min första äkta Texas bbq, fast i Sverige med långbord och bänkar och lite charmigt flottiga vaxdukar. Inget fancy ställe. Men ett ställe som jag gillar. Där käkar man med fingrarna om man vill.  Jag käkade brisket såklart och sticky ribs med bestick, baconpicklad surkål, pico de gallo och creamed corn. De serverade även Mac n cheese, gissa vad som kommer på min blogg i veckan. Yup cheesy cheddary mac n cheese och något Jess Pryles kryddat kött. Nu har jag fått lite storstadspepp!

Ideer och tankar som snurrar. Många kvällspromenader har det blivit. Har även lagat mat typ 3 dagar. Vad bjöd jag på? Jo har delat ut lite rökt fläskfile sen så blev de köttfärspaj en kväll och hemrese kvällen så köpte jag potatisslantar med gåsfett och vitlök ifrån Picard, jädra sjysst flankstek, Hanna piskade en hemgjord bearnaisesås och jag gjorde en tryffelsås. Bra middag! Sen så köpte vi  även fin sushi ifrån MGL sushi och bläckfisksallad som jag gärna köper igen. Stack även in huvudet och bara sa till dem som driver den Persiska resturangen i Liljeholmen att jag diggade deras käk då Stefan och Hanna bjöd på det sist. De blev glada!

Åkte ut en förmidda till Sickla köpkvarter som jag gillade, trevligt område med shopping uppdelat på flera hus!

Nästadag besökte jag Bromma blocks, å de köpcentret gillade jag inte. Så dit åker jag inte igen. Behöver inte heller åka till Mall of Scandinavia någon fler gång heller, de blir för stort.

Har försökt ta det riktigt lugnt iom att jag inte är världens piggaste gubbe. Men jag verkar ha lagt upp veckan bra! Har inte rusat runt. En dag spenderades enbart på söder. Älskar söder. Där besökte jag Lars Tiden på Hållplatsen Lakrits och Henrik på Olja och Oliv. Två trevlig herrar.
En expert på lakrits och en expert på Italien. Superkul att båda hälsa mig med namn! De är stort. Något intryck gör jag nog allt. Gick i spärren i Liljeholmen för att förnya åk-kortet och då sa tjejen i kassan till mig ”får jag fråga dig något helt privat?” Javisst sa jag å tänkte vad kommer nu? Har du ett Instagram konto där du lagar mat? Doft & Smak? Öhh ja svarade jag. De är jag. Coolt, jag följer dig å så sa hon till sin kollega. Han är utanför är värsta grymma matlagarn och han har en Instagram som jag följer! Kan nog ha fått en till följare! Oj oj tack så mycket! Lilla jag blir uppmärksammad och igenkänd i Stockholm. Vad är oddsen? Generad, men sjuuukt glad. What a high! Tack!

Sen de tre sista dagarna va jag frivilligt hemma halvdagar med min Stockholms tjej Ellie. En fyrbent fransk bulldog.

Älskar frallor! Jag är bulldogsfarbrorn.

På Fredag dagen då jag skulle åka hem så drog jag ut till mitt Kungsholmen. Där träffade jag min Instagram vän Egil Ekbom och vi käkade på Dogfood. Helt klart ett place för mig. Helt okonstlat ställe. Hippt javisst, men sjukt laidback. Käkade fläskkorv med gurkmayo och rostade lök i briochebröd samt sweetpotatoefries med srirachamayo? Hit går jag gärna igen! Bara lunchöppet på Fredagar! Egil han har koll på kul resturanger!

På kvällarna när RASTLÖSHETEN KICKA IN. Ja jag kommer inte undan den. Stå aldrig still brukar jag skriva. Å älsk på att ba strosa runt. Kika på skyltar, titta i skyltfönster och klämma lite mjölk och nån äppelpaj på donken, iskall mjölk och äppelpaj digga jag!

Kika på andra som är ute och går. Många skummisar ute på kvällen, men jag har haft noll problem. Ingen har gått på mig. Ens varit intresserad av att mucka. Vem går på en skäggig skogshuggare! Tänkte väl det! Hann även ut på ett kortare besök ute i Norsborg på en fika. Ska stanna länge nästa vända jag kommer. Vill gärna gå med er å kika runt. Å såklart promenera bort till Pizza Hut!

Missade besöka Soda nation (läskhimlen) dennagång, kommer nästa gång, jag kommer ner. Tänker försöka röra mig i Sthlm 2 veckor i sommar å hinna med massor och rent av nätverka mer. Å kanske köra guerilla cooking alt köra en prao ja en service. Nån som vill ta emot en matbloggare? Kan va med vid prepp. Foto lite och blogga lite. Se insidan ifrån ett riktigt kök. Behöver inte köra service. Kan diska!

Nästa vända blir det mer förorter! Rågsved, Blåstut, Farsta, Högdalen, Jordbro, Blackeberg och Råcksta samt Norsborg där mina vänner Lena och Peter bor. Käka ifrån diverse foodtrucks! Behöver inte alls va inne i stan, jag undviker gärna Drottninggatan och Gamla Stan.

Va tvungen att korsa Drottninggatan så jag misslyckades lite denna tripp. Men ville besöka showroomet som Vikingsun har. De gjorde sig iordning för Japan resa så jag tajmade de lite knas. Så de tänker jag försöka boka in nästa resa. Kan bli ett trevligt blogginlägg! Japp de va min resa! Ni som följer mig på Instagram har redan läst allt detta antar jag?

 

STOCKHOLM I LOVE YOU! I FAKKING LOVE YOU! ILL BE BACK!


Vilda kockens blåbärskokta kamben med piripiri-dressing och kefir

$
0
0

Här kommer ett recept ur Erik ”Vilda Kocken” Brändströms nya glödheta kokbok Street Taste, släppt på bokförlaget Arena.

Å jepp, jag har tillstånd av Erik att publicera hans recept här på min blogg! Kan nog lova er att ni aldrig testat blåbärs kokta kamben med piripiri – dressing och kefir! Nu kör vi!

Ingredienser:

1 kilo kamben (jag fuskade och kapade tunna revbensspjäll)

Hittade inga kamben eller babyback ribs i Umeå, köpte tunna spjäll och tog fram det tunga artilleriet, Boschen fick bekänna färg. Worked like a charm!

 

Piri-piri dressing:

4 msk citronsaft

5 msk olivolja

2 dl lmajonnäs
2 msk balsamico
1 msk cayennepeppar
1 msk vitlök, riven
1 msk paprikapulver
1 msk salt
1 msk chiliflakes
2 msk honung

Kefir dressing

2 dl Kefir
1 dl majonnäs
1 msk olivolja
1 msk rostat vitlökspulver, jag fuskade och körde ba på pulver
1 tsk rock salt
2 tsk torkad gräslök
1 tsk torkad persilja
1 tsk finmald svarpeppar, gärna tellicherry

Bbq sås

500 gram blåbär
500 gram socker
500 gram tomater
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 msk chipotle
½ dl liquid smoke (rökessens) Jag använde lite rökt vatten ifrån Halon m
2 dl ättika

Till servering pommes eller nachochips, för mer matighet säger jag Matias choose strips!

Piripiri-dressing

Blanda eller mixa ihop allt i en skål. Ställ i kylen över natten för att få en mer smakrik och mogen dressing.

Kefir dressing

Blanda samtliga ingredienser i en mixer. Låt stå och mogna över natten i kylen.

Bbq-sås

Koka upp samtliga ingredienser till bbq-såsen och mixa den med stavmixer.

Lägg i kambenen i bbq-såsen och låt sjuda på svag temperatur i 45 – 60 minuter. Plocka upp kambenen och låt dem svalna på ett galler.

Lägg dem sedan på grillen och grilla dem 20 – 30 minuter. Ringla över dressingarna, toppa med salladsblad och servera med pommes eller nachochips.

Matias säger:

Gör mer sås, de kommer lätt gå åt! Det här va första receptet ur Erik ”Vilda Kocken” Brändströms nya kokbok Street Taste, som jag testade, en bok i min smak. Nu ljög jag! Andra receptet jag testar! Första som jag testade va en bbq-sås! Älskar street food och med den här boken väcktes min lust än mer. Pulled älg ska testas, även om jag ogillar ordet pulled. Det brukar få mig att backa. Känns så uttjatat. Men jag måste testa pulled älg och även hummerburgare, chipotle fries och sotad & glaserad pärlhöna and so on. Ett är då säkert, de tre dressingarna ovan är lätt sk keepers. Fy bubblan så goda såser/dressingar! Fun fact! ”Jobbade” med bla Erik i Stockholm på SantaMaria, mer om de kan ni läsa här!

MartinServera mässan Umeå 2018

$
0
0

Iår nästlade jag mig inte ens in under nån krogs namn utan jag körde på Matias Zakrisson – Doft & Smak- matbloggare. No problems att komma in. Såklart kunde jag inte smaka på vin å öl och starkare saker men det är ju inte därför jag gick dit. Gick dit dels för att spana, knyta nån ny kontakt och javisst jag ska inte sticka under stolen med få lite…smakprover. Det är dyrt för mig att testa ”allt” som kommer ut på marknaden. Så det gäller att hålla sig framme, mer om de senare i inlägget! Att hålla sig framme.

MartinServera mässan här i Umeå är den den största MartinServera mässan i Sverige och då kanske utställaren tänkte på störst upptagningsområde?

Stegade försiktigt in på mässgolvet och banande väg emot de första montrarna. Något som slog mig va de vegetariska utbudet. Det ena godare än de andra å på mässa så kan man ha lite otur att ibland få något serverat som hunnit svalna lite, så jag tänker inte rangordna någon produkt för de blir ju lite fubb. Kommer ifrån snälla leverantörer få testa olika produkter!

Pease – ett relativt nytt ärt protein
VegMe – sojaprotein som är tillverkat i Europa med full spårbarhet.
Pulled Oats – består av nordisk havre, bondbönor och gula ärtor.
Anamma – sojabaserad

Om ni klickar på ovanstående länkar så slungas ni till respektive hemsida där ni finner massor av info! Hey nu fick ni reklam alla stora jättar och än så länge bjuder jag på den!

På scenen fanns Anders och Nils ifrån Gotthards krog och lagade mat och talade med publiken om svinn och hur Gottards och MartinServera jobbar tillsammans runtikring det. Jag hejjade bara som hastigast och gick vidare och kika.

Hade ju lovat er och migsjälv att fotografera mer mat, något jag glömde iår med. Ska bättra mig. Nu fotograferade jag ju en hel del endå, mer på produkter än på mat kanske. Försöker bättre mig i Januari å då på Kista Fastfood mässan om ekonomin tar mig dit å jag får okej att komma in i år med och besöka den mässan. Ska förankra det med mässledningen!

Men fantastiskt kul med mässa här i Umeå och sen är det ju väldigt roligt att bli igenkänd av försäljare, du” hey” dig känner jag igen! Du är han den där matbloggaren. Kul! Något rätt gör jag om jag lyckas göra sånna avtryck.

Klockan va kanske 14:00 drygt, och jag spanade in en leverantör som ”bjöd” på rusdrycker och en dam frågade om de va okej att fylla på sitt glas och leverantören svarade javisst. Hon hällde upp sitt glas till bredden! Till bredden och jag stog nog bara å gapa. Kan säga hon va inte nykter. Illa när man går på mässa å super. Men gratis är gott! Inte lönt och haka upp sig på sånt, fler skulle nog komma att bli både salongsberusade och som i detta fall full.

Träffade på en väldigt trevlig tjej som hette Elin och jobbade för Dufvenkrooks och hon bjöd på alkoholfritt mousserande som va jättegod och de bästa av allt! Vi kan köpa den på ICA.

Annars är ju detta en mässa för branchen så allt kan inte vi konsumenter få tag på/köpa tyärr. Men denna mousserande ska finns på ICA som sagt. Den kommer jag köpa hem, hon bjöd även på julmust som va helt okej. Jag gillar ju läsk så jag är ju inte så svårflirtad. Jorå jag gick förbi fler gånger och fick påfyllning.

Tulip gick omkring sin monter och bjöd på stekt kött och även här fick jag påfyllning!

Hittade igen en kompis ifrån Instagram och Facebook Stefan Mether som jobbar på Orcla food. Orcla Food som här bjöd på bla sin julsill som va smaksatt i år med Earl Grey, citrus och honung. Jättegod sill! Sen fanns de massa försäljare med småkorv och ”tråkig” julskinka och jag testade för mig något nytt. Nytt är de absolut inte men för mig va de premiär. Rullsylta! Riktigt gott, de äter jag gärna igen.

Sen stötte jag på två trevliga personer. En som jobbar i Hansens Charkbutik i Sagagallerian Eva Sjödin och en av ägarna till VindelnRökt Robin Karlsson och dessa bullade upp tillsammans vid samma bord. Ja inte bullar såklart! Utan deras smakrika produkter!

Såklart småsmakade jag lite å där fick jag syn på dessa tjusiga knivar! Kul vettig ”brandad” grej Hansen Charkuteri!

Riktigt snygga! Gillade att de va ljust trä på handtaget och att handtaget var böjt. Snyggt!

Hittade sedan åt leverantören av lax. En smått fantastisk lax ifrån företaget Vägga. Lika bra iår som ifjol. Fick turen att smaka både varmrökt och gravad. Personligen föredrar jag den rökta. Gravar lax de gör man ju oftast själv. Nå köper ni eller gravar ni? Köper jag här i trakten blir det ifrån Norum. Ska även ge mig på att varmröka lite lax tror jag. Får ni chansen så smaka Väggas varmrökta. Å deras sås!

Här fick jag testa en sorts blomknopp som va väldigt speciell. Kanske inte direkt god, men den tog bort all smak som man hade tidigare ifrån provsmakning av något som tex va stekt i teriyakisås och efter en stund va munnen mer eller mindre nollställd å redo för en ny smak. Blomman heter Sechuan Buttons…väldigt speciell.

Sedan va de någon som kom å sa hej! De va ju Erik ”Vilda Kocken” Brändström som besökte mässan här i Umeå.

Vi hann inte snacka så mycket, men jag kan iallafall avslöja att något ska vi göra ihop framöver. Vi får slipa på den idèn Erik! Jag är på! Å Erik har nyss släppt sin kokbok som jag tycker ni ska spana in! Jag har såklart skaffat den och redan hunnit provlaga ur den. Säger bara blåbärs bbqsås, peri peri sås och kefirsås till ribs! Erik är sjysst så han låter mig bjuda er på ett recept ur hans nya kokbok – Street Taste.

Träffade sedan även en till bekanting ifrån Instagram & Facebook som jag blivit vän med – Thomas Videhjärta, som jag sedan gick tillsammans med resten av mässan. Kul att ha någon att gå och babbla med och provsmaka med. Vi ska ochså hitta på något tillsammans på bloggen men det vet inte Thomas om än!

Drack flera sorters drycker hos Kiviks Musteri, alla goda. Speciellt god va uppvärmd Årets skörd med kanelstång i. Som å dricka äppelpaj sa han i montern. Jodu jag ska lätt servera detta hemma då jag inte är någon större fan av glögg. Men de här de va grejer!

Träffade även på Bryggverkets Albin, jo många kända ansikten blir det när man är i Umeå iallafall och där i deras monter bjöds jag på deras Umeå must – Julmusch! Gött!

Gillar att killarna tog ner musten till en läsk. Första batchen smakade för mycket öl för mig. Här kan ni läsa min lilla recension av det årets julmusch!

Sen hade jag hoppats på att få träffa Skellefteå ostmästarn igen, för han har en så urbota god ost och sen är han så enkel och trevlig. Å där va han ju, Pär Hällström med sin superost – Svedjan gårdsost.

Den gryn pipiga osten med karaktär och en ny bekanting, som går under namnet – löpeld. En ost man ska steka på litegranna innan man äter den. Ska bli väldigt spännande att testa. Jag laborerar i helgen å sänder förhoppningsvis åter med post på Måndag/Tisdag till ostmästarn. Jag är peppad! Så skoj och vilken grej att få testa åt producent.

Sen va de dags för lite sött iform av bullar och citronpepparkakor ifrån Åre – citronpepparkakorna ska jag leta efter i butik. De måste ju finnas för oss dödliga med. Hoppas! Hanns även med och käka glass hos SIA tror jag det var? Caktus lime glass, oj så fräsch. Hade säkert kunnat be om fler kulor men va fasiken…nu till det jag skrev om tidigare…om att roffa åt sig. De är inte min grej. Inte alls! Å jag tror jag vinner på de. Stod och samtalade med NICKs demo man och fick med mig en av varje godisbit hem, oo yes här ska bloggas ett enkomt inlägg.

Kommer några enkoma inlägg på bloggen. Ni lär märka! Hursom vi ja jag och Nicks represetant står och talar om grundaren och tänket runt godiset och 4 stycken rätt fräcka personer bara roffar åt sig av hela förpackningar, typ de som jag fick. En av varje utan att fråga. Dessutom hade de smakprover uppskurna på alla sina produkter i montern. Tycker bara de är så b gjort. Lite hyfs kan man väl ha? Tips va som Matias Fråga om du kan få. Väldigt sällan du får svaret nej! Men antagligen så läser du roffaren inte ens min blogg. Men om du gör så följ mitt råd. Ser så mycket trevligare ut å är trevligare. Å dessutom så säger de flesta åt mig gå en vända och komma igen å de gäller alla säljare.

Hann även med och snacka och testa lite konsistens anpassad mat för tex de med sväljsvårigheter. Så bra att måltiden har fått en bra fokus i ”vården” å att de läggs ner omsorg och tid på att ta fram lite roligare produkter här ochså. Bra där Findus – Special Foods! Bra! Förra året va min Facebook & Instagram vän Karoline Nordefors där och föreläsde om mat för äldre. Hon gör ett ett fantastiskt bra jobb för att lyfta fram bra mat till äldre. Superbra att vården och de äldre lyfts fram!

Dag två va jag inte där, då jag lovat att va hundvakt åt världens bästa Bosse!

Det här är min bästa kompis Bosse! Jag är lekmorbror så ofta jag kan och har möjlighet!

 

Fråga till MartinServera!

Varför kan man som privatperson inte handla hos er i Umeå då man kan de i Stockholm och Göteborg. Skaffade ert kort på stubberten då jag såg att man kunde gå med i er klubb och handla. Så nu hoppas jag och säkert fler på samma möjlighet i Umeå.

 

5 snabba med kock Jonas Olsson

$
0
0

Prövar och blanda upp med ett nytt grepp på bloggen.  Jag kan ju inte bara rapa recept hela tiden och reklama produkter. Så nu tänker jag då å då att jag kan överlämna frågor, ja 5 snabba till kockar och branchfolk, som jag antingen lärt känna eller bara träffar som hastigast. Först ut blir min kompis Jonas Olsson. Här fotograferad av mig på Skånska gillets årliga Mårten gås middag, Umeå. En tillställning som Jonas har lagat mat åt i 17 år.


Foto: Matias Zakrisson

Hur började din matresa?

Den började på allvar första praoveckan när jag gick i åttan. Jag kom till köket på Hotell Statt i Växjö. Från den veckan så uppstod det en kärlek som följt med mig hela livet. Jag fick i och för sig bara göra skitgöra första dagarna, men när jag hamnade vid spisen ihop med Ingmar och Håkan, jävlar. Jag stekte ägg, vände sjötunga, la upp på tallrik, stekte pytt, fick röra i såserna. Himmelriket – Därpå hamna i kallskänken med Ia, Greta och Annelie. Fick göra allt, givetvis under övervakande, men det va köra glass, göra inläggningar, skapa Skagen, allt till julbordet. Jag stöptes där i köket på Statt.

 

Vart har du jobbat tidigare?

Souschef, Daftö Resort, Strömstad 2018

Souschef/Kock Restaurang Metropol 2017-2018

Kock Tapas Bar & Deli Umeå 2014–2016

Kökschef Copperhill Moutain Lodge, Åre säsongen 2013–2014

Visstidsanställning Adjunkt, Gastronomiprogrammet, Högskolan Kristianstad 2007–2013

Amanuens, Gastronomiprogrammet, Umeå universitet läsåret 2001–2002

Kock, Konstnärsgården, Ala Gotland somrarna 2001–2004

Kock, Hotell Laholmen, Strömstad somrarna 1997–2000

Kock, SAS Radison, Växjö 1996–1997

Kock, Hotell Statt, Växjö 1995–1996

Kock, Ving Resort, Ekerum Öland sommaren 1995

Kock, Lindvallens Värdshus, Sälen, vintern 1994–1995

Kock, Restaurang Fransan, När Gotland sommaren 1994

Kock, Evedals Värdshus, Växjö sommaren 1993

Servitör, Konserthuset, Växjö 1991–1993

Kock, Hotell Rådmannen, Alvesta våren 1992

Kock, Hotell Statt, Växjö 1988–1991


Foto Matias Zakrisson


Bästa matminne?

Åhh det finns många! Men några speciella är: min första kebab (1988) på ön Kalymnos i Grekland, tortellinini med tupp serverad med salviasmör på Krakas Krog på Gotland, friterade kroppkakor fyllda med musslor med smörstekt röding, ugnsbakad hälleflundra med rödbeta och dill. Mammas och Pappas Mat, Tv-fralla, Hel kokt gädda, smält smör, pepparrot och kokt potatis. Kokt hel kyckling med curry, vitsås och ris. Som barn så serverade mamma björnkött. Jag åt och tyckte det va WOW. Saken va bara den att det va enkel levergryta, jag blev lurad men gillade det. Det bevisar ju bara hur våra förutfattade meningar spelar roll i hur vi uppfattar mat. Fantastiskt med psykologi.

Bästa minne av streetfood? 

Tortilla med grissida i Barcelona.

Finns det ngt du inte äter?

Varma bananer och Mimosasallad.

Nämn 3 saker du gärna har i ett kök, förutom kniv, skärbräda och kastrull.

1 Salamander

2 Mixer

3 Slängar

Vill ni komma i kontakt med Jonas, så kan ni maila honom.

Chicken Goma

$
0
0

Här uppe i Umeå å ute på Avion, IKEA området så har vi en trevlig restaurang som heter Sen Street Kitchen som leverar riktigt god mix av asiatiska maträtter. Jag gissar att många härstammar ifrån Sydost asien. Hursom, allt jag smakat hittills har varit great!

Har hunnit testa Nine river salad, Pho, Bangkok Time, Chicken Goma, Jungle rolls och Bulgogi. Såklart hittar man ju favoriter och nu senast har jag käkat Goma för den är så god. X antal gånger. Jag har ju inget fortskaffningsmedel längre, varken moped eller bil så de blir inte så ofta jag äter hos dem. Så jag Googlade runt och hittade den krämiga sesammajonnäsen som gör hela denna maträtt.

Så här kommer receptet på goma chicken ,well homestyle!

Börja gärna med och göra såsen dagen innan. Superenkel å göra dessutom!

Du behöver:

2 msk majonnäs av god kvalite. Får du tag på Japanska Kewpi köp den! El gör egen!
3 msk rostade vita sesamfrön
2 msk risvinäger
11/2 tsk sojasås
1 msk socker
½ tsk mirin
½ tsk sesamolja

vatten att tunna ut såsen med, om du tycker den är för fast.

Å de där med mängden majonnäs kan ej stämma för två personer. Jag har ökat på, de är bara att testa sig fram. Såsen håller sig fräch i klämflaska eller på burk. Så jag röstar att ni gör en ordentlig batch. För de ska inte va snålt med sås! För ni kommer vilja äta samma mat dagen efter. Jepp så gott är det!

Så här gör du!

Rosta dina sesamfrön i en torr stekpanna, akta så de inte bränns vid, stöt dem sedan i en mortel. Blanda ihop övriga ingredienser och rör om så allt blandas ordentligt. Ställ i kyl.

Stek kycklingbröstfileer så de får en fin stekyta, smäll sedan in dem i ugnen på ca 200 grader och japp här körde jag på känn, Överkör dem bara inte. Kolla efter 30 minuter. Ta mig inte på orden, du får allt kolla å se. Överkörd pippi är inte kul! Saftig kyckling vill vi ha! Skär sedan kyckligen i bitar i sneda bitar, gör vilket du tycker är finast. De som passar dig.

Koka ris, välj gärna ett rött Thailändsk ris om du hittar det i affärn. De ris jag fann saluför Kung Markatta. Funkar lika bra med annat ris, har både lagat med jasmine ris och rött ris och basmatiris.

Pickla gulbeta! Sjukt gott!

Koka upp en picklingslag och jag kör på 1 2 2 lag, alltså 1 del vinäger, 2 delar socker och 2 delar vatten. Nu har jag investerat i en ”spiralizer” så jag kör min gulbeta i den för att få ”snören” Låt gulbeta marinera/picklas gärna flera dagar i burk som du förvarar i kylskåpet.

Rättika

På Sen Street Kitchen toppar de sin goma med svarvad rå rättika, en rejäl hög. Krispigt och otroligt fräscht!

Snabbpicklad gurka:

Skär gurka i tunna skivor

marinera i

salt, socker och mirin. Här får du smaka dig fram.

Upplägget!

Ris i mitten, gomasås runt om, ångade broccolibuketter, toppa med rå rättika och picklad gulbeta, strö över svarta och vita sesamfrön eller Furikakke om ni har det hemma.

Njut!

Sussi Häggs biff med bambuskott

$
0
0

I somras fick vi äntligen träffas jag och Sussi, min Facebook & Instagram vän sedan flera år. Sussi och Janne kom körandes med sin husbil och hälsade på ja inte bara på mig utan släkt och andra vänner här uppe i norr. Fast vi aldrig träffats hade vi en hel del att tala om. Sussi har ingen matblogg utan kör ut sitt käk på en Facebook grupp.  Sjukt kul med internet. Internet är fantastiskt när det används rätt. Å jag tycker att matfolk är fantastiska med varandra. Andra personen som jag träffat via internet. Första personen jag träffa va när jag va i Sthlm för ja tror tre fyra år sedan då Egil kontaktade mig, å sen dess har jag alltid träffat Egil på lunch vid varje Stockholmsbesök. Sjukt trevligt! Å Egil kan komma presenteras i något senare inlägg. Ska försöka bo i Stockholm i sommar. Hoppas ha mycket tid för mina vänner då, om inte alla flyr stan då.

Foto: Jan Hägg

Liten presentation av Sussi , men nu kör vi hennes recept på biff med bambuskott, ni vet den där goda grytan som alla kinesiska krogar har i sin buffe. Mört kött i mörk sås med lök och bambuskott.

Nu kör vi:

Börja med att möra köttet med bikarbonat i allt från 30 minuter upp till 60 minuter. Skölj sedan köttet noga.

Du behöver följande ingredienser:

500 gram lövbiff

1 burk bambuskott, ca 400 gram

1 liten gul lök

1 bit purjolök ca 2 – 3 dm

1 ½ msk kinesisk soja (mörk)

1 – 1 ½ tsk salt

½ msk socker

3 – 4 dl vatten

½ tärning köttbuljong eller 1 tsk glutamat

1 – 2 tsk sambal oelek

Marinad till köttet

1 msk japansk soja (ljus soja)

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk

vatten

1 msk olja

1 msk eller mer till redning.

Gör så här:

Tag ditt strimlade kött som du sköljt av och lägg i marinaden ovan, rör om ordentligt. Låt stå 1 – 2 timmar.

Strimla purjolöken, skär löken i grova bitar, skölj bambuskotten i vatten och låt rinna av. Alla ingredienser ska va förberedda aka preppade innan du börjar tillaga.

Hetta upp din wokpanna. Häll i lite olja och låt din wokpanna bli het, stek lite kött i taget, räkna med 2 – 3 omgångar, annars vätskar det för mycket och ditt kött blir mer kokt än stekt. Lägg upp på fat medans du steker det andra köttet i omgångar.

Häll i lite ny olja och woka purjolöken, löken och svampen och bambuskotten, jag tillsatten även kinesisk svamp, kallad musörön. Tillsätt sedan marinad två som du vispat ihop tidigare. Smaka av och känn efter om du vill ha det mer salt. Vill du ha en mer smakrik rätt så tillsätter du sambal oelek efter smak, börja med 1 – 2 tsk.

Blanda ut 1 msk potatismjöl i lite vatten och red av ”grytan”. Lägg tillbaks köttet i wokpannan och låt allt bli hett. Servera med jasmineris och ev 3 andra rätter, såklart tänker jag på fyra små rätter, men de rätterna tillredde jag inte ikväll.

Krämig kall chilipasta

$
0
0

Försöker mig på en härmapa, ni vet den där krämiga chilipastan, ja du vet den som du kan köpa i ”alla” affärer på lösvikt från salladsbaren. Jag gör det typ ”alltid”! Men hur svårt kan de va å göra en härmapa på den?

Jag laborerade med följande ingredienser å började så här:

majonnäs ifrån Hellmans, ta en ordentlig slev
Halv burk creme fraiche, ej light.
Chilipulver
paprikapulver
halv tsk senapskorn
en lagom bit med purjolök, skuren i inte alltför tunna skivor. Ta gärna med det gröna!
tomater, skopa ur inkråmet. De gör man för att få bort lite vätska.
salt
svartpeppar
1 äggula
liten skvätt med vitvinsvinäger
lite rapsolja

Så här gör du:

Blanda majonnäs och creme fraiche med alla kryddor och äggulan. Du vill helst bara ana chilin det tycker jag är bra. Den ska inte ta över. Mortla senapskornen till ett ”pulver” och blanda ner i röran. Koka nån pasta som du gillar, jag valde Strozzapretti, för hur kul är vanliga makaroner? Nä precis astråkiga! Tror de brukar ha Fusili på affärns salladsbar.

När jag tog ut min sallad ifrån kylskåpet och rörde runt så var den väldigt fast, så då spädde jag med mer majonnäs och lite mer creme fraiche. Smaka av med salt och peppar,

Strö över strimlad purjolök. Servera gärna med painriche å vet ni vad resterna blir ännu godare, tycker den vann på att stå en natt i kylskåpet.

Så betyget då? Helt klart likt affärns och min granne tyckte tillochmed den va godare än salladsbaren! Häpp!

 

Chokladkafèets kladdkaka

$
0
0

Sugen på att baka något gott? Jag blev sugen på att baka en kaka, något jag inte brukar göra så ofta! Å då man väl bakar vill man ju ha en toksmarrig kaka. Den här kakan är extremt chokladig i smaken. Tror inte de hade varit så dumt att tillsätta någon tesked whisky i glasyren. Det gör jag nog nästa gång, för en mer vuxen mogen smak.

Lättlagad. Lyxig. Mäktig. Räcker till många personer! Perfekt när du har middagsgäster!

Ingredienserna till kakan

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr

2 dl grädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad
2 tsk smör

Hallonsås

250 g hallon (färska eller frysta)
1/2 dl socker
1 msk konc apelsinjuice

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock. Glömde det där med att trycka ner kanterna.

Glasyr:

blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer. De behövs verkligen inte någon stavmixer som receptet sa. Funkar utmärkt att vispa med en stadig visp.
Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.

Hallonsås:

mixa hallon, socker och apelsinjuicekoncentrat till en sås och servera till. Vispad grädde smaksatt med lite apelsin är gott till.

Ett recept ur ICA kundtidning Buffe nr 5 2008


Dufvenkrooks Sparkling – Semi-brut

$
0
0

Nyhet! Dufvenkrooks sparkling – semi brut – winter edition. En alkoholfri nyhet. Dufvenkrooks firar 20 år och släpper här en mousserande dryck som de på etiketten kallar Sparkling Semi-Brut Winter Edition.

En dryck som jag blev bjuden på MartinServera mässan här i Umeå. Riktigt god, en trevlig krispig bekantskap. Perfekt om du vill bjuda på bubbel, men skippa alkoholen. Jag blir väldigt glad över att se att de kommer mer och mer alkoholfri dryck som faktiskt smakar bra! De här är en flaska som skulle finnas på ICA att handla för oss vanliga konsumenter. Jo jag hörde mig för på mässan. Bra! För annars kan det ibland va lite svårt att komma över saker man fått testa på mässan, då de riktar sig mot restaurangbranchen.

Jag letade lite på ICA här i Umeå men jag gav upp. Så jag kontaktade Dufvenkrooks och fick tag på rätt person via växeln och fick två stycken flaskor tillsända mig. Kul att få va först med något någongång. Stort tack! Han skulle undersöka varför inte varan fanns överhuvudtaget på butik i Umeå. Mitt förslag till er är att fråga på er ICA, om ni vill testa den. De säljs till butik i 8 pack och har artikelnummer 706978 och Dufvenkrooks faller under Herrljunga Cider AB

Nu gäller det bara för mig att välja vad jag ska servera drycken till. Något festligt vill jag i vart fall servera! Jag tänker…

Råbiff, möjligtvis asiatisk sådan med friterat rispapper i  botten och fräscha örter strödda överst.

Escargots – smarriga sniglar i vitlöks och persiljesmör.

eller

Quiche med trevlig fyllning, kanske svamp?

Ja någonting sådant blir det nog. Lite lyxigare plock och drycken, ja den tänker jag såklart servera väl kyld!

Bland svampsoppa

$
0
0


Här kommer en soppa som jag baserar löst på kock Jonas mycket större recept. En soppa som vi brukar göra på Mårtengås middagen, som alternativ till svartsoppan.

Börja med att skiva champinjonerna, tips spar några, som du steker och sedan lägger i soppan eller i varje tallrik innan du slår på soppa. Trevligt med hela bitar svamp, blir fin textur  och välj gärna några skogschampinjoner.

Ingredienser

champinjoner
trattkantareller (mitt tillägg)
grönsaksbuljong/Chef allkrydda (märke Minella, se nedan) Tänk Vegeta!
gul lök
mjölk
grädde
salt och svartpeppar
timjan
cognac

Har faktiskt inget recept som jag följer, då jag gör min blandsvampsoppa. Men de här är ingredienserna som jag har i min soppa.

Så här gör jag:

Blötlägg trattkantareller och du behöver inte finhacka dem, då du mixar soppan innan servering. Krama vätskan ur de blötlagda trattkantarellerna. Hetta upp en gryta med smör som du sen fräser champinjonerna och trattkantarellerna i. Skiva sedan 1 gul lök och låt den fräsa med en stund, krydda sedan med timjan och vrid över svartpeppar. Fräs lite till. Tillsätt buljong! Jag använde nån torr krydda som heter Chef Allkrydda. Den har jag köpt på matbutik för utländska matvaror, minns ej vilken. Den brukar jag använda som buljong. Funkar riktigt bra om man inte har nån annan buljong hemma. Späd sedan med mjölk och vatten och minst 2 dl grädde. Låt koka länge! Gärna timmar. Titta till och rör då å då i soppan. Tillsätt mer vätska/buljong om så behövs.

Mixa din soppa i mixerkanna eller med mixerstav. Blizza snabbt om du vill ha synliga svampbitar i din soppa. Vill du ha den slät då kör du längre. Smaka av med svartpeppar & salt. Vispa i lite såsmjöl och red soppan litegranna, jag vill gärna ha min soppa lite krämig och inte så tunn.

Sista du gör är att tippa i 1 msk cognac innan du serverar soppan. Rör runt och sen serverar du den med ett gott hembakt bröd.

Lamachun och Ezme

$
0
0

Alldeles glömt bort att blogga denna goa pärla! En kompis till mig ringde i somras och bad mig laga till Turkiska lamachuns. Det är en slags flatbread/pizza med lammfärs på. Ingen ost!

Till min lamachun använde jag mig av min vanliga pizzadeg jag gör. Receptet på min pizzadeg ser ni nedan.

Vetemjöl har jag slutat väga då jag börjar ha vanan inne med att göra pizzadeg. Men ni ska få ungerfärliga mått av mig!

700 gram vetemjöl ev lite mer för att stretcha och kavla ut degen.
4 dl kallt vatten
1 påse torrjäst
1/2 dl rapsolja, ev lite mer
2 tsk socker
15 gram salt

Tippa vatten och torrjästen i en bunke, tillsätt socker och fyll sedan på med mjölet, låt maskinen knåda i 5 – 6 minuter och tillsätt saltet. Knåda vidare i ett gäng minuter. Knåda i degknådare i ca 1o minuter o jag rekommenderar en assistent. Annars får ni knåda alla gånger i 20 minuter för att få samma elasticitet i degen. Dela nu upp degen i 6 – 8 delar och rundriv/spänn degen och pensla med lite vatten och täck formen med plastfilm, låt jäsa i kylen gärna över natten.

I min färs:

Lammfärs och högrevsfärs
persilja
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk ezme
lite vatten
Kummin eller spiskummin, testat bägge och bägge funkar bra!
paprikapulver

Ezme

3 tomater, hackas fint
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
salt
svartpeppar

Så här gör du:

Kavla ut precis som om du gör vanlig pizza, stryk sedan på din rätt lösa färs på degen och grädda. Efter gräddning så lägger du på lite mer ezme och några klyftor citron att pressa över, strö även över persilja. Servera i snibbar! På bilderna ser ni att jag även ringlat på vit dressing som mest troligast är yoghurt och lite majonnäs och lite salt, jag minns faktiskt inte. Hursom fantastiskt goda små ”pizzor” fick grädda flertalet då de försvann i rask takt. Sånt jag gillar! Att maten uppskattas och går åt.

Pulverchoklad

$
0
0

Jepp jag gillar ajtomat choklad ibland. De gjorde jag inte förut. Minns vi knorrade på vår skolresa när vi fick ”låtsas” choklad!  Visst är kakao & socker nervispad i varm mjölk på mormors vis godare. Men jag är ofta utan mjölk hemma då jag blir sugen på het choklad, å då är ju dessa toppen att ha hemma, eller på stugan eller ute på tur. Jag använder mina hemma, så ni inte tror jag går på tur ha ha ha. Asfaltsgubbe här! Smidigt att bara öppna en påse och hälla ner i en kopp och slå på hett vatten och röra om och du har en god kopp choklad. Vill du göra den extra festlig så på med spraygrädde och lite marshmallows och kolasås, det brukar gå hem!

Priset skulle jag ha skrivit ut va? Jag får Googla! Hold on! 22,50 kr/förpackningen får ni just nu ge på tex Willys som verkar ha ett riktigt bra pris på dem, å näe jag är inte sponsrad.

Tänker inte ens gå in på hur onyttiga och hur mycket socker som de innehåller.

O’boy 10 koppar a 28 gram/påse

Upplever jag som lite som sötare än konkurrentens drickchoklad. Men absolut god.

 

Ögonblicks drickchoklad 8 påsar a 30 gram/påse

Kanske lite mindre söt, jag vet inte men tycker den har en tydligare mörkare kakaosmak. Å nu när jag kollar innehållsdeklarationen så står de att de båda innehåller fettreducerad kakao och där vinner faktiskt Ögonblick med 11% mot Oboys 8% sedär! I innehålls förteckningen står socker som andra ingrediens, så söt är de bägge!

 

Men min favorit blir den lite mer vuxna Ögonblinks drickchoklad. Den jag föredrar. Varm choklad och lussebullar mmm kanske ska ta och baka lussekatter nu innan de blir jul?

Årets julsenap 2018

$
0
0

I år är de två som jag testar! Julsenapen 2018!

– SPONSRAT INLÄGG –

Jag har fått pröva senap ifrån både Apoteket och Kronan. Stort tack för att ni kommer ihåg mig varje år!

Vad snackar han om?

Jo Årets julsenap ifrån Apoteket och i år har även Kronan en egen specialare!

Vi börjar med årets senap ifrån Apoteket 2018. Den kommer i smaken chili & honung.

Tillverkning av senap på apotek har en lång tradition och i år verkar apoteket dock ifrångott recept ifrån små apotek. Just det som jag tyckte va kul. Men för läänge sedan va senapsfrön, saffran och kryddväxter ingredienser i olika brygder och dekokter som ansågs bota olika åkommor.

Vad sägs om torr finstött senap som blandades med rosenfrön till en gröt som bands runt huvudet som en bot mot sömnbesvär. Hmm kanske det man ska prova? Tanken va att jag skulle fotografera migsjälv med grötomslag med rosenbladen och lite senapspulver…göra en kul bild, men jag hade inte riktigt energin för det. Sorry!

Som överskriften till blogginlägget sa, i år är de två!

Även Kronan har släppt julsenap, deras ”första”. Vanlig senap har de haft förr men nu kanske de tar upp ”kampen” med Apoteket varje år och producerar en års senap?

En 2018 års senap som är smaksatt med nejlika och pomerans. För några år sedan sa jag till om att de borde ha en egen års senap, precis som apoteket har. Kanske de lyssnade på mig? Jag väljer att tro det. För nu finns den!

Apotekets julsenap med chili och honung kommer i sitt fina Höganäs krus.

Kronans senap med pomerans och nejlika kommer i en brun apoteksburk med fin utformning på etiketten.

Det estetiska är viktigt, särskilt om den ska stå framme på julbordet.

Pris på Apotekets julsenap i krus är 89 kronor och jag spar krusen för varje år, tänker de blir bra kaffemuggar.
Kronans senap kostar 49:50 kronor.

 

Apoteket senap är mörkare i tonen, kanske har de använt mer bruna senapsfrön än gula?

Kronans är ljusare fast utan att bli så där ljus som tex korvsenap ifrån Slotts på tub kan va. De här är båda senap som är grovkorniga å de gillar jag.

Vinnare hos mig blir i år blir Kronans senap med pomerans i. Men min mor gillade den lite sötare senapen ifrån Apoteket, medans far tyckte de va goda båda två och svåra att sätta någon före den andra. Skulle kanske kunna skriva att de är delad första plats.

Viewing all 531 articles
Browse latest View live